Tid for rumpetroll!

rumpetroll
Rumpetroll

Husker du da du fanget rumpetroll i barndommen? Selvfølgelig gjør du det – for du digga det! La barna dine få oppleve den samme gleden.

Alle barn elsker nemlig rumpetroll. Og det er ikke bare fordi man får lov til å si «rumpe» når man snakker om dem. «Rumpe, rumpe, rumpe!» Det er også fordi dette er spennende og morsomme skapninger, som i tillegg er i heftig utvikling. De forandrer seg fra uke til uke, får føtter, mister halen, og blir til slutt frosker. Hallo? Er det rart de er spennende?

Og i tillegg til at rumpetrollene er spennende i seg selv, så er jakten på dem også den reneste thrilleren. I hvilke vann gjemmer rumpetrollene seg? Og når er de der? Vil vi finne dem?

Når kan man fange rumpetroll?

På denne tiden av året (begynnelsen av juni) er det perfekt å gå på en skikkelig rumpetrolljakt! Siden eggene stort sett er klekket nå, vil det nå være stor sjanse for å komme over svømmende rumpetroll i mange vann, tjern og dammer..

Gjør gjerne litt ut av rumpetroll-safarien! Avtal «den store jakten» med barna. Snakk om rumpetroll først, syng barnesangen Små Rumpetroll, og forklar dem litt om disse merkelige krabatene. På bildet under kan dere se hvordan de utvikler seg fra egg til små frosker.

Rumpetroll til frosk
Utvikling rumpetroll. Rumpetroll til frosk.

Når det faglige er på plass, nisten er pakket og håven og bøttene er klare, er det bare å ta på støvlene og legge i vei. Og mens dere trasker innover i skogen synger dere selvfølgelig litt mer på «Små Rumpetroll«! Men hvor skal dere lete?

Hvor finner man rumpetroll?

Den beste plassen å lete etter egg og rumpetroll, er i stillestående, fiskeløse vann eller dammer (ikke sølepytter, men dammer som er minst 0,5 meter dype, og gjerne like begrodde som plaskebassenget til naboen litt utpå sensommeren). Frosker legger gjerne egg inne i sivet på skyggefulle plasser.

Om dere finner noen, så fang gjerne rumpetroll i en bøtte med vann. Studér dem, og ta dem gjerne opp i hånda og kjenn forsiktig på dem, men ikke plag dem på noen måte! Etterpå slipper dere dem ut i det samme vannet som de ble fanget fra. Så kan dere gjerne ta turen tilbake noen ganger utover forsommeren, for å se hvordan de forandrer seg. Omtrent i overgangen juni/juli  kan man forvente av de første småfroskene begynner å krype opp på land.

Ta med rumpetroll hjem?

Å fange rumpetroll for å ta med «hjem», er noe mange har et forhold til. Men vær oppmerksom på at dette er forbudt for privatpersoner. Er du ikke utdannet jurist med rumpetroll som fordypningsområde, så kan du se Forskrift om innfanging og innsamling av vilt for vitenskapelige eller andre særlige formål.  Merk at man fritt kan fange egg og rumpetroll til undervisningsformål. Det vil si at barnehager og skoleklasser fullt lovlig kan ta med rumpetroll tilbake for å følge utviklingen av dem! Om dere bestemmer dere for å gjøre det, er 10-15 rumpetroll et fint antall å ta med (med flere blir vannet fort skittent). Og husk at det følger et ansvar med å med rumpetroll tilbake til skolen/barnehagen. De må følges opp!

«Hotell Rumpetroll»

Det dere må huske på hvis dere tar med rumpetroll for å studere dem, er å ta med ekstra vann i rene flasker. For vannet må skiftes etterhvert, og rumpetroll hater vann fra springen! De vil helst at dere skifter litt etter litt av vannet deres med vann fra samme dam/kilde som der dere fanget dem. Så belag dere også på noen joggeturer tilbake for å hente mer vann! Akkurat det er det vel streng tatt ingen som har vondt av uansett? 🙂 De setter også pris på om dere tar med litt planter og vegetasjon fra deres opprinnelige hjem, og «innreder» hotellet (baljen/karet) deres med.

Rumpetrollene liker ikke direkte solskinn, så «Hotell Rumpetroll» bør ha beliggenhet på en skyggefull, sval plass (i uoppvarmet rom hvis innendørs). I tillegg er det viktig at dere legger en stein i vannet som stikker over vannskorpen. For når rumpetrollene utvikler ben, er de avhengig av å kunne komme opp på tørt land. Husk også at de trenger mat! Ikke leverpostei (eller var det Nugatti) som vertskapet, men fôr («flak») for akvariefisk fungerer for eksempel fint.  Gi litt mat et par ganger om dagen. Ikke vær for rause, overflødig mat vil råtne og skitne til vannet.

Frosker lengter hjem!

Når rumpetrollene slipper halen og blir til små frosker, så vær obs på at dere ta med disse tilbake, og slippe dem ut på den samme plassen som dere fant dem. Det er nemlig ulovlig å holde frosker i fangenskap! Og hvis de slippes ut i andre vann/dammer, kan sykdommer overføres mellom vannene. Det er altså ikke bare bare å drive rumpetroll-hotell. Men spennende – det er det!

God rumpetroll-safari, da! Og fortell gjerne om opplevelsen i kommentarfeltet under! 🙂

Kilder: Naturarv.no, Herpetologisk Forening